VINKKEJÄ TYÖNHAKUUN

tiistai 4. huhtikuuta 2017

Olen ollut alkuvuoden töissä merkkivaateliikkeessä Butik Carlassa. Koen olevani hyvä asiakaspalvelutyössä ja kaiken lisäksi nautin siitä. Vaikka kuinka olenkin nauttinut tästä työstä, niin silti se kaipuu omaa koulutusta vastaaviin töihin (ekologi/biologi) on kaihertanut mieltä...

Kaikki tapahtui melko äkkiä.. Sain kuin sainkin työn oman alani parista. Viime perjantaina minut soitettiin haastatteluun, maanantaina kävin haastattelussa ja myöhemmin minut toivotettiin tervetulleeksi taloon. Talo on nimeltään Jyväskylän kaupunki, jonne menen kaavoitus- ja maankäytön suunnittelu -puolelle. Vastuullani on liito-orava -selvitykset Jyväskylän asemakaavoitetuilla alueilla. Olen ihan mielettömän innoissani ja onnellinen tästä työstä! Tiedän, että työ tulee olemaan omalla tavallaan haastavaa ja tarkkaa, selvitysten teosta raporttien kirjoittamiseen ja ELY-keskuksen kanssa vuorovaikuttamiseen asti. Täysin luottavaisin mielin kuitenkin lähden tähän duuniin, olenhan minä juuri näitä hommia varten kouluttautunut.

Minun alani ei ole mikään kaikkein helpoin. Meitä koulutetaan tällä hetkellä enemmän kuin tarpeeksi ja siksi työpaikoista saa suorastaan taistella. On myös vaikea hakea töihin, kun ei ole mihin hakea. Siksi biologian alalla on tärkeää jo opiskelujen aikana luoda kesätöillä työpaikkasuhteita ja saada sillä tavalla jalkansa (tai edes varpaansa) oven väliin. Loppupeleissä näillä suhteilla on suuri merkitys valmistumisen jälkeiseen työnhakuun. Meidän alalla on nimittäin helpompi olla työnhakijana valmistumisen kynnyksellä oleva opiskelija, kuin jo valmistunut. Opiskelijoille on enemmän paikkoja auki, osittain johtuen siitä, että valmistuneelle täytyisi maksaa myös enemmän palkkaa. Että sillä tavalla.

Tykkään omasta alastani hurjasti, mutta töiden etsiminen on turhauttanut vieläkin hurjemmin. Olen tehnyt ns. pätkätöitä omalla alalla, eli lähinnä kesällä toiminut tutkimusassistenttina yliopistolla. Se on ollut kyllä mukavaa ja antoisaa, mutta yliopistopiirit ovat yliopistopiirejä. Siellä kesätöillä luodaan suhteita käytännössä vain yliopiston väkeen, ei ulkopuolelle. Jos taas saa hankittua kesätyön eri paikasta (kuten kaupunki, ELY-keskus tai jokin konsulttifirma) joka kesäksi, se on parempi kuin olla samassa työpaikassa kesästä toiseen. Eri töistä saatua työkokemusta arvostetaan enemmän, kuin yhdenlaatuista työkokemusta, varsinkin näin aluksi..
Työnhaku käy jo itsessään ihan työstä.. Harvempi sellainen, joka ei ole hakenut töitä vuosiin ymmärtää, miten koko päivän saa kulumaan kahden tai kolmen hakemuksen tekemiseen. Hakemus on räätälöitävä aina työpaikan mukaan ja kyse on kuitenkin siitä, että tekee hyvän ja mieleenpainuvan vaikutuksen samalla osoittaen, että tietää mihin on hakemassa ja on halukas ja kykenevä työhön. Ei sellaista tekstiä synny ihan hetkessä. Minäkin olen useampia hakemuksia raapustellut ja jokaisesta tulee aivan erilainen. Joskus olen kokeillut rohkeampaa tyyliä, joskus asiallisempaa, riippuen hakemastani paikasta. Tärkeintä on kuitenkin, että jää mieleen eri tavalla kuin muut ja se on haaste se. Tässä minun kolme vinkkiä työpaikan saamiseksi:

1. Keskity jo opiskelujesi aikana hankkimaan kesätyö oman alasi parista. Jos mahdollista, hae joka kesä eri paikkaa, jotta saat kokemusta eri työtehtävistä ja eri työnantajista. Ole ajoissa liikenteessä ja kysele rohkeasti soittaen tai kasvotusten mahdollista työpaikkaa, vaikka mitään hakua ei edes olisi. Pelkkä hakemus ei enää riitä. Suuri osa työpaikoista on ns. piilotyöpaikkoja, joita täytyy vain etsiä ja jopa itse rakentaa.

2. Tee hyvä hakemuspohja, jota on helppo muokata tarpeen mukaan, ole persoonallinen, mutta asiallinen. Muista myös päivittää CV aina kutakin työpaikkaa kohden. Korosta CV:ssäsi vain niitä asioita, joista olisi hyötyä kyseisessä työpaikassa. Pidä CV muutenkin jämäkkänä.

3. Jos tuntuu, ettet valmistumisesi jälkeen pian saa töitä, ei hätää! Työkokeilu on hyvä keino saada jalka oven väliin. Toimettomaksi ei nimittäin kannata jäädä, vaan työkokeiluun voi mennä vaikka heti valmistumisen jälkeen (tutustu työkokeiluun KELA:n sivuilla). Vaikkei työkokeilu poikisi heti töitä, olet kuitenkin tutustunut moniin ihmisiin, joiden on helpompi ottaa yhteyttä juuri sinuun eikä aivan tuntemattomaan. Minulle työkokeilusta oli lopulta hyötyä!


Sanotaan, että miehet hakevat työpaikkaa, jos edes yksi sana tai tehtäväkuvaus on sellainen, jonka he kokevat hallitsevansa. Naiset taas jättävät hakematta paikkaa, jos kuvauksesta löytyy yksikin sana tai tehtäväkuvaus, jota he eivät koe omakseen. Naiset, be brave, ja hakekaa niitä töitä mitä ette välttämättä koe täysin hallitsevanne, luottakaa itseenne! Aina se ei ole helppoa ja kolauksia tulee tuon tuostakin, mutta eipä se lannistuminenkaan sitä työpaikkaa luo. Tsemppiä kaikille  


♥ Anni

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Blog Design by Get Polished | Copyright © Dazzling and Things
BACK TO TOP